Mail :Abv.bg | Mail.com   Dictionary :Translate | Преводач Право | Обяви от Габрово и региона | Реклама | За контакти  
   

"Черни докосвания. Почит за графикатурата" - изложба на професор Иван Газдов.24-3-2018


  От 29 март до 11 май Музеят "Дом на хумора и сатирата" - Габрово представя изложбата на професор Иван Газдов "Черни докосвания. Почит за графикатурата". Официалното откриване е на 29 март в зала 7 от 18,00 часа. Това е една различна история, въвличаща ни извън рамките на обозримата реалност и изпращаща ни отвъд границите на комфортното равновесие между смисъл и форма.
  Изобщо не е случайност, че професор Иван Газдов ще открие самостоятелна изложба тук. Помним предишните две: първата с 50 илюстрации към книгата на Радой Ралин "Смей се палачо (палячо)" през 1982 г. и "Графикатура" през 1995 г.
   Връзките на автора с Музея "Дом на хумора и сатирата" започват още от самото му създаване. Художникът е участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата от първото му издание през 1973 година. През годините неговите дарени на музея творби са важна част от фонда "Хумор на народите".
  "Графикатура" сваля оковите на разума и навика. Води ни към втора действителност, далеч от всякакви коловози. Това е увлекателен разказ за неконвенционалната природа на образа, надхвърляща стандартните граници на въображението. На пръв поглед абстрактните компоненти в творчеството на Иван Газдов са обединени от ярко оформена мисъл. Комбинацията между графика и тур (пътуване) е пътешествие в света отвъд реалността. Бялото и черното понякога се мразят, но винаги са заедно в една обща линия. Както казва за неговото творчество Радой Ралин: "Линията му не само изобразява, тя вниква."
  Графикатурата казва - това, което виждате, не е онова, което си мислите, че виждате. Заради това професор Газдов споделя "Когато рисувам, аз не мисля, аз измислям!"
  В неговото творчество са "втъкани" много хумор и ирония. Хуморът не е разбираем от всеки, иронията и автоиронията - още по-малко. Но все пак хуморът е надежда. Изкуство, което не ти дава надежда, което не те вдъхновява, е изкуство на безнадеждността. Хуморът в графикатурата идва чрез пропорцията.
  Според Петко Н. Петков, изследовател на творчеството на Газдов, моралът на формата, за който говори художникът, е пределът на графичната морална деформация и това е негово откритие - да направиш рисунка на вътрешни морални стойности чрез пропорция е личен, индивидуален начин за съотнасяне на елементи и натоварване на смисъл.
  Георги Лозанов го характеризира: "Така, без да се усетиш, попадаш в артистичен лабиринт, изходът от който минава през близки и далечни препратки към старите майстори, през постмодерната пастишност, заличила границите между иронията и сериозността, оригинала и цитата, хората и вещите, а и още по-нататък - през калиграфията, йероглифите и японската графика. Трябва да си способен да извървиш тези маршрути, иначе си оставаш завинаги вътре в рисунките на Газдов, техен пленник, макар и развеселен."
  На вернисажа ще имаме възможност да общуваме лично с автора и доц. Георги Лозанов, който ще открие изложбата.
  Музей "Дом на хумора и сатирата"
  Тел. 066/ 80 72 29; 0879987118 Светлана МихайловаГАБРОВО    ДРЯНОВО    СЕВЛИЕВО    ТРЯВНА    БЪЛГАРИЯ
Home | Обяви от Габрово и региона | Любопитно | Добави линк
©Copyright Gabrovo-bg.com All Rights Reserved. Реклама   За контакти